A tribute to Oum Kalthoum extra programma bij Leo Africanus

Leo Africanus
Na de val van Granada (1492) moest hij als tienjarig kind vluchten en zou hij zijn identiteit nooit meer ontlenen aan een land, een stad en een specifieke cultuur of religie. Als hij de oversteek maakt van het Afrikaanse continent naar Europa, wordt hij door een groep piraten overmeesterd en gevangengezet in een donkere kerker in Rome. Zijn verschijning wordt opgemerkt door de paus, die hem omdoopt tot Leo Africanus.

De paus en Leo Africanus, katholiek en moslim, voeren een aantal gesprekken tegen de achtergrond van een politiek woelige tijd. Het wordt een confrontatie tussen twee wereldlijke geesten, waarin ze ieder vanuit een eigen perspectief elkaars geschiedenis bekijken en proberen te begrijpen.

De voorstelling is een combinatie van verschillende muziekstijlen, vertelkunst, cabaret en toneel; een dynamisch samenspel tussen muzikanten en acteurs. Laat je meeslepen door zijn levensverhalen en praat tijdens de voorstelling op een interactieve manier mee. De grote vraag is: Wat maakt de mens wie hij is? In hoeverre kan je jouw eigen identiteit aanpassen? Wanneer ben je dan nog jezelf?

A tribute to Oum Kalthoum

Karima el Fillali is een Nederlands-Marokkaanse zangeres met een grote liefde voor ‘tarab’: muziek die de luisteraar in vervoering brengt. Met dit concert brengt ze een ode aan de fenomenale Egyptische zangeres Oum Kalthoum.

Deze koningin van de tarab - ook wel 'Ster van de Orient' genoemd - omringde zich met de beste componisten en dichters uit haar tijd. Samen schreven ze geschiedenis. Oum Kalthoum wist zelfs meer platen dan de The Beatles te verkopen.

Karima el Fillali brengt met een ensemble van Arabische meestermuzikanten - onder andere van het Amsterdams Andalusisch Orkest - liederen uit verschillende periodes van het leven van Oum Kalthoum ter gehore.

Accepteert u onze cookies?
Om uw bezoek aan deze website persoonlijk en snel te maken, gebruiken wij diverse cookies. Wij gaan ervan uit dat u dat goed vindt, wanneer u de site bekijkt.
Meer informatie