Max Wind en Joeri Heegstra schrijven nieuwe tekst Exit Poll

vr 28 apr

Begin dit jaar zijn we met Theater Bellevue een nieuwe samenwerking begonnen. Met een Open Call gingen wij op zoek naar de schrijver voor een nieuwe lunchtheaterproductie. Uit 35 inzendingen verkoos een leescommissie het auteursduo Max Wind en Joeri Heegstra. De samenwerking is ondersteund door de VandenEnde Foundation.

Meer info en tickets

Exit Poll van Wind en Heegstra stelt de vraag: wat als 80% van de Nederlanders bij de volgende Tweede Kamerverkiezingen blanco zou stemmen? Wat gebeurt er op zo’n verkiezingsavond in de partijkantoren? Hoe reageren onze beoogde machthebbers als de bodem plots onder hen vandaan geslagen wordt? En wat doet dat met de kiezers zelf?

Het concept en de uitwerking in twee proefscènes overtuigden de leescommissie, die bestond uit Belle van Heerikhuizen (regisseur), Tom Helmer (dramaturg/programmamaker Theater Bellevue), Nedra Kenzari (Rose Stories), Melissa Knollenburg (schrijver en Toneelschrijfhuis), Rick Paul van Mulligen (acteur Het Nationale Theater) en Remco van Rijn (dramaturg Het Nationale Theater). De artistieke directies van de twee producerende instellingen deelden overtuigd de mening van de commissie.  

“Een ongelooflijk spannende what if waar ik zo nieuwsgierig van werd. Een dystopische of misschien wel utopische politieke satire. Daar heb ik wel zin in. ” - regisseur Belle van Heerikhuizen.

Exit Poll gaat in maart 2024 in première en is van 6 t/m 31 maart 2024 te zien in Theater Bellevue. Acteurs van het Nationale Theater, Soumaya Ahouaoui, Tamar van den Dop, Yela de Koning en Rick Paul van Mulligen, vormen de cast van deze nieuwe productie. 

“Deze samenwerking kwam tot stand uit het verlangen om schrijftalent aan te trekken waarmee we misschien nog niet eerder kennis hadden gemaakt. Bellevue is bij uitstek een auteurshuis en biedt daarmee een fantastische omgeving voor de ambities van Max en Joeri en ‘Exit Poll’. We zijn enorm verheugd om met deze auteurs te gaan samenwerken.” - Eric de Vroedt, artistiek directeur Het Nationale Theater.

Max Wind en Joeri Heegstra studeerden allebei aan de performance-opleiding van de Toneelacademie in Maastricht. 

Max Wind (1992) was na deze opleiding werkzaam bij het internationale performance collectief Ontroerend Goed. Met Peter Missotten en Casper Wortmann maakte hij Dear Lollipop, een voorstelling exclusief toegankelijk voor smartphones. In 2022 was Max artist in residence bij De Balie in Amsterdam en maakte meerdere voorstellingen geïnspireerd op het publieke debat.

Joeri Heegstra (1993) maakte na zijn opleiding met theatercollectief Opening Statement Class Warfare Forever, We Doen Ons Best en Horizon, en bij Likeminds de klimaatactivistenmonoloog Power. Terugkerende thema’s in zijn voorstellingen zijn klimaatcrisis, klasse en hoe macht verdeeld wordt.

N.B. De leescommissie heeft alle inzendingen geanonimiseerd gelezen. De commissie heeft een tiental schrijvers over wiens inzending zij enthousiast was, gevraagd of ze open stonden voor feedback en verder contact.