Kunstenaar onderzoekt prikkelarme toepassing in Het Nationale Theater

di 11 apr

Kunstenaar Joris Coenen bouwde een prikkelarme kunstinstallatie in de foyer van Theater aan het Spui. Op deze locatie van Het Nationale Theater was nog geen prikkelarme ruimte. Dit was een mooi onderzoek om te zien of deze installatie geschikt zou zijn om daarvoor te dienen.

Kunstinstallatie Omni

De kunstinstallatie heet Omni ( alles in het Latijn). Met Omni verkent kunstenaar Joris Coenen de relatie die we hebben met onze omgeving door deze op een experimentele wijze weg te halen. Als je de installatie binnengaat gebeurt er van alles en tegelijkertijd niets. Omni is Joris reactie op het moderne hectische leven. In een wereld van veel beweging en haast, is stil staan een luxe geworden. En juist dat stil staan, brengt veel in beweging binnen jezelf. Omni is in die zin een soort wit canvas waarop je je gedachte vrij kan projecteren. Het is een fysieke bubbel waar je in kan stappen.

HNTonbeperkt en prikkelarm theaterbezoek

Joris Coenen kwam in contact met Het Nationale Theater, die onder de naam HNTonbeperkt voorstellingen toegankelijk maakt voor mensen met een beperking. In de Koninklijke Schouwburg is al een rustruimte die gebruikt kan worden door mensen die gevoelig zijn voor prikkels en zich voor, tijdens of na de voorstelling even willen terugtrekken. In Theater aan het Spui was echter nog niet zo’n ruimte. Door de indeling van het gebouw zou een mobiele en verplaatsbare rustruimte een flexibele en duurzame oplossing betekenen. In de zoektocht naar een geschikte invulling is de samenwerking met Joris Coenen een eerste stap geweest. Mede met steun van de Gemeente Den Haag kon Joris Coenen dit onderzoek opzetten. Samen met ervaringsdeskundigen en advies van de Stichting Onbeperkt Genieten kijken we naar opties om dit concept door te ontwikkelen en hiermee de toepasbaarheid te vergroten.

Over Joris Coenen

De impact van ruimte op de mentale gezondheid is iets waar Joris Coenen graag mee experimenteert. Tijdens zijn afstudeerstage van zijn studie bouwkunde bij AA-architecten, kwam hij voor het eerst in aanraking met het onderwerp healing environment. Hier kwam hij erachter hoeveel invloed ruimte op een mens kan hebben. Dit thema heeft hem sindsdien gefascineerd en heeft hij meegenomen naar zijn vervolgstudie aan de kunstacademie in Utrecht (HKU). Daar heeft hij Spatial Design gestudeerd en in zijn 4 jaar op de academie is de psychologische impact van ruimte een thema dat terug is blijven komen.

Als arme student was Joris op zoek naar een goedkoop atelier, maar dit bleek vrij lastig te zijn in de binnenstad van Utrecht. Om zo goedkoop mogelijk uit te komen, kwam hij met het idee om zelf een ruimte te maken; een inflatable. Met afdekzuil, plakband en een ventilator wilde hij zijn eigen tijdelijke atelier maken. Hij kwam er al snel achter dat hij de ruimte als losstaand object interessanter vond. In 2018 is deze inflatable onderdeel van zijn afstudeerproject geworden. Tijdens het exposeren van zijn werk kwam Joris erachter dat veel mensen tot rust kwamen in de ruimte en sommige mensen terug bleven komen.

De kunstinstallatie is tijdens de openingstijden van Theater aan het Spui te bezichtigen en te betreden. De installatie staat er van 11 april 2023 tot en met 14 mei 2023.