Een warm welkom tegen eenzaamheid

ma 9 jan

Een groep deelnemers van Go Mingle ging naar 8: Metamorphosis, de voorstelling van Nicole Beutler die tussen kerst en oud en nieuw speelde in de Koninklijke Schouwburg. GoMingle is een mooi intitiatief dat eenzame mensen samenbrengt en verrassende uitjes organiseert. 

Publiek helpt in de strijd tegen eenzaamheid

In de coronaperiode liep een donatieactie waarbij het publiek van Het Nationale Theater geld kon doneren voor een onvergetelijke avond voor eenzame mensen. Juist in de coronaperiode was eenzaamheid een steeds groter wordend probleem. De feestdagen, toch bij uitstek een periode die veel mensen samen doorbrengen met familie en vrienden, is niet een leuke tijd om alleen thuis te zitten. Daarom dit succesvolle uitje naar deze bijzondere voorstelling.

Het Nationale Theater en Go Mingle hebben vaker samengewerkt om eenzaamheid tegen te gaan. In november 2019 hebben we ook samen een succesvolle avond georganiseerd.

“Samen naar het theater gaan verbindt. We vinden het heel bijzonder dat Het Nationale Theater haar deuren voor onze leden opent en daarmee mensen gezellige feestdagen wil bezorgen.”

Neiske Ritsma, oprichter van Go mingle. “

Kennismaken met koffie met taart

Voorafgaand aan de voorstelling werd iedereen ontvangen met koffie en taart. Een perfect moment om elkaar te ontmoeten en kennis te maken. Voor sommigen was het een weerzien, maar voor anderen was dit de eerste keer dat ze meegingen op een uitje van GoMingle.

Het is leuk om vooraf al iets over de voorstelling te horen. Zeker als je misschien niet vaak naar theater gaat. Justa Ter Haar - de artistiek assistent van Nicole Beutler - vertelde heel enthousiast over wat iedereen kon verwachten.

Bijzondere publieksopstelling

Het was een bijzondere opstelling. Het publiek zat op een tribune op het toneel met hun gezicht richting de zaal. Vlak voor de tribune zat een drummer die muziek maakte op het drumstel. De dansers en zangers bewogen vlak voor het publiek. De trekken (waar normaal de theaterlampen, decorstukken en doeken aan hangen) bewogen als een soort dak boven de dansers. Aan deze trekken waren tl-lampen gehangen dat een spectaculair effect gaf.

Borrel in de artiestenfoyer

Na afloop kregen de dansers en zangers een overweldigend applaus. Met de groep van Go Mingle gingen we naar de artiestenfoyer voor een drankje en een ontmoeting met de spelers! Onderling werden al plannen gesmeed om naar Eindhoven te gaan samen - daar speelt namelijk nog Gingko voor het laatst, een andere voorstelling van Nicole Beutler. De deelnemers van Go Mingle zijn fans geworden!

Aandacht voor eenzaamheid is altijd van belang

Uit cijfers van het CBS blijkt dat 11% van de Nederlanders van 15 jaar en ouder zich sterk eenzaam voelt. 32% voelt zich enigszins eenzaam, dit is een groep van ongeveer 5 miljoen mensen. Ook neemt het percentage van eenzame mensen nog altijd toe. Het Nationale Theater en Go Mingle zijn beiden aangesloten bij De Haagse Community tegen Eenzaamheid, een initiatief dat wordt ondersteund door de gemeente Den Haag.

Over Go Mingle

Go Mingle verbindt mensen en brengt actie en positiviteit in het leven van mensen en bestrijdt zo eenzaamheid. Het is een landelijk initiatief. Kijk voor meer informatie op www.gomingle.nl.