Foto's: Gordon Meuleman

Schrijf jij de nieuwe toneeltekst voor onze coproductie met Theater Bellevue?

vr 27 okt

Samen met Theater Bellevue zijn wij op zoek naar een schrijver voor een nieuwe voorstelling. Al dertig jaar produceert Theater Bellevue lunchtheatervoorstellingen waarbij (nieuwe) schrijvers centraal staan. Theater Bellevue en Het Nationale Theater zoeken opnieuw schrijvers voor een nieuwe lunchtheaterproductie (première januari 2025). De voorstelling zal worden gespeeld door Hein van der Heijden, Esther Scheldwacht en June Yanez. De regie is in handen van Ada Ozdogan

Hoe moet de kunst reageren op de klimaatverandering? In zijn boek De vloek van de nootmuskaat betoogt Amitav Ghosh dat kunstenaars de natuur een stem zouden moeten geven: de bomen en gewassen die verdrogen op het veld, de vogels die steeds verder moeten vliegen, de stille krachten die zich roeren in tornado’s en vulkanen, onze dode voorouders. Ghosh bedoelt dat niet ludiek: op zijn wereldwijde rooftocht reduceert het kapitalisme permanent alles en iedereen tot verhandelbaar product. En ontneemt het zijn rechten, zijn waarde, zijn stem. We moeten weer leren luisteren. Ook naar de dieren, planten, geesten, gronden. Er schuilt zoveel intelligentie in de wereld om ons heen, maar we zijn het luisteren verleerd.

Theater Bellevue en Het Nationale Theater nodigen schrijvers uit om een tekst te schrijven voor een lunchtheatervoorstelling die bovenstaande context thematiseert. We willen schrijvers uitdagen op zoek te gaan naar visionaire en/of invoelbare stemmen. Dat kan op een poëtische manier worden uitgewerkt, maar ook juist persoonlijk, maatschappijkritisch of metaforisch: een pamflet, een sprookje, een relatiedrama of spoken word.

Eerder dit jaar vond de eerste Open Call van Theater Bellevue en Het Nationale Theater plaats. Uit 35 inzendingen verkoos een leescommissie het auteursduo Max Wind en Joeri Heegstra en hun stuk Exit Poll (première maart 2024), geregisseerd door Belle van Heerikhuizen.

Deze samenwerking wordt mede mogelijk gemaakt door de Van de Ende Foundation.

Met wie ga je samenwerken?

De première van de nieuwe lunchvoorstelling vindt begin 2025 plaats. De regie is in handen van Ada Ozdogan en niemand minder dan Esther Scheldwacht, Hein van der Heijden en June Yanez spelen mee. Bij het schrijven van de toneeltekst word je begeleid door een van onze dramaturgen. Het schrijfproces is van maart tot en met oktober 2024.

Hoe kun je je aanmelden?

·      Beschrijf in maximaal half A4 een synopsis voor een toneeltekst van 60 minuten voor bovenstaande acteurs. Lever hierbij een korte motivatie (half A4 is genoeg) en een voorbeeldscène (max. 2 pagina’s). Stuur dit met een kort cv uiterlijk 4 december 2023 naar schrijvers@theaterbellevue.nl.

·      Uit de inzenders worden half december drie schrijvers geselecteerd. Zij ontvangen elk feedback én € 500,– om hun plan verder uit te werken: een uitgebreidere synopsis en twee nieuwe scènes. Deze moet half januari worden ingeleverd,

·      Uit deze drie plannen wordt half januari één kandidaat gekozen om het stuk te schrijven. Een eerste proeflezing staat gepland in juni 2024, de definitieve tekst moet begin oktober 2024 worden opgeleverd.

Meer weten?


Foto's: Gordon Meuleman