Burgemeester biedt excuses aan voor slavernijverleden Den Haag

zo 20 nov

Burgemeester Jan van Zanen heeft zondag in de Koninklijke Schouwburg excuses aangeboden voor het slavernijverleden van de stad. Dat deed hij tijdens de presentatie van een studie naar het slavernij- en koloniale verleden van Den Haag door het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV).

"Ik, als burgemeester van Den Haag, stad van vrede en recht, bied namens het college mijn welgemeende excuses aan voor de wijze waarop voorgangers van ons het systeem van kolonialisme en slavernij hebben ondersteund en ervan hebben geprofiteerd"

Jan van Zanen


Den Haag volgt daarmee andere steden die eerder excuses maakten voor de rol in het slavernijverleden. De burgemeesters van Amsterdam, Rotterdam en Utrecht gingen voor. Begin deze maand werd duidelijk dat ook het kabinet van plan is om excuses aan te bieden voor het slavernijverleden.

Het boek onder redactie van Esther Captain, Gert Oostindie en Valika Smeulders werd die middag gepresenteerd. Verschillende stadsbewoners komen in het boek aan het woord. Tijdens de presentatie waren er muziekoptredens en voordrachten. Met onder meer Acteurs van Het Nationale Theater en artiesten Vernon Chatlein (Curaçao), Kula Skoro & Wayamu Woreyan (Marrons), Angel Aruna & Robbie Hoesenie (Hindostaans), Afimo koor (Suriname) en het Indische trio Jaya.

Het onderzoek naar het Haagse slavernijverleden is volgens de burgemeester een begin van een veel groter programma om de herinnering aan kolonialisme en slavernij een vaste plaats te geven in de Haagse herdenkingscultuur. Er komen monumenten ter nagedachtenis van slachtoffers en een adviescommissie. Ook zal er aandacht worden besteed aan slavernij en kolonialisme op scholen in de stad en wordt 2023 een herdenkingsjaar.

De herinneringen aan het leed dat kolonialisme en slavernij hebben veroorzaakt, moeten "verankerd worden in het collectieve geheugen van de stad", zei de burgemeester. "Met als doel recht te doen aan alle slachtoffers en alle nazaten."