Rustruimte een baken voor prikkelgevoelige theaterbezoeker

wo 28 sep

In de Koninklijke Schouwburg hebben we nu permanent een rustruimte ingericht. Bezoekers die gevoelig zijn voor prikkels kunnen zich daar voor, tijdens en na de voorstelling in alle rust terugtrekken. Zo wordt een prikkelarm theaterbezoek mogelijk gemaakt. We hebben deze zomer gewerkt aan een grondige restyling van de schouwburg, waarbij we goed hebben gekeken naar de toegankelijkheid.

Week van de Toegankelijkheid 

De nieuwe rustruimte wordt op zondag 2 oktober geopend en voor het eerst in gebruik genomen tijdens de matineevoorstelling De eeuw van mijn moeder. Dan start ook de Week van de Toegankelijkheid – die tot en met 8 oktober zal duren.

Prikkelarm theaterbezoek 

De rustruimte is bij iedere voorstelling te gebruiken. Daarnaast is er een keer per maand een voorstelling waarbij het hele bezoek prikkelarm gemaakt wordt. Bezoekers die daar gebruik van maken zitten op plaatsen in de zaal direct naast de rustruimte vanwaar je zelfs tijdens de voorstelling makkelijk de zaal kunt verlaten. Bezoekers krijgen vooraf meer informatie over het bezoek aan het theater om zoveel mogelijk te verduidelijken. Met foto’s en omschrijvingen en een duidelijke plattegrond kan iemand zich al helemaal voorbereiden. Met de zogenaamde ‘voorbij de rij verklaring’, hoeft iemand ook niet in de drukte bij de ingang te wachten. Je kan direct doorlopen naar een medewerker die je naar de rustruimte begeleidt. De voorstellingen zelf worden niet aangepast.

HNTonbeperkt maar theaterbezoek toegankelijk 

Al sinds 2018 maken we met HNTonbeperkt voorstellingen toegankelijk voor doven en slechthorenden, blinden en slechtzienden en voor bezoekers die gevoelig zijn voor prikkels. Ieder jaar maken we de voorstelling rond Sinterklaas toegankelijk voor kinderen met een ernstige meervoudige beperking.

Ook in de Week van de Toegankelijkheid speelt op maandag 3 oktober de voorstelling Aeolus, die speciaal gemaakt is voor mensen met een ernstige meervoudige beperking. De voorstelling speelt voor maximaal twee mensen met hun begeleiders. Er wordt een nieuwe omgeving gecreëerd waarin het publiek het verhaal kan beleven met licht, spel, beweging, geluid en zang. Zelfs ruiken en proeven.

Meer over HNTonbeperkt