Kindertroonrede 2022 uitgesproken in Theater aan het Spui

di 20 sep

Het afgelopen jaar hebben wij, ruim 200 kinderen uit groep 7 en 8 van scholen uit heel Nederland, over de dingen nagedacht. Over hoe de wereld eruit zou zien als wij de baas zijn. Over wie waar de baas over is. En waarom. En over wat wij nu al kunnen doen.

Zelf de touwtjes in handen
Het Nationale Theater organiseert ieder jaar een bijzonder lestraject dat resulteert in de Kindertroonrede van Nederland. Leerlingen uit de groepen 6 en 7 door heel Nederland werken samen en laten hun stem horen. We vragen de leerlingen: "Wat zou je doen als je de baas van Nederland was?"

Dit jaar deden 14 klassen van 9 verschillende scholen mee. In 3 lesbrieven en 1 workshop onderzochten de klassen de thema’s rondom Prinsjesdag en verwerkten hun eigen ideeën in schrijfopdrachten.

Kindertroonrede in Theater aan het Spui
Toneelschrijver Sem Anne van Dijk schreef met de input van de leerlingen dit jaar de Kindertroonrede. Vandaag, op Prinsjesdag, werd deze op theatrale wijze voorgedragen door 9 Haagse jongeren in Theater aan het Spui. De deelnemende klassen zaten in de zaal als publiek. Voorheen vond dit altijd plaatst in De Koninklijke Schouwburg, waar dit jaar, vanwege de verbouwing van het Binnenhof-complex, de Troonrede werd uitgesproken. Lees hier de gehele Kindertroonrede.

Minister Sigrid Kaag neemt Kindertroonrede in ontvangst
Op woensdag 14 september overhandigde we de Kindertroonrede al aan minister van Financiën Sigrid Kaag tijdens het PrinsjesCollege op het Segbroek in Den Haag. Ieder jaar geeft de huidige minister van Financiën een college op een Haagse middelbare school. 

''Veel dank voor de Kindertroonrede die is geschreven door ruim 200 leerlingen van groep 6 en 7 uit heel Nederland. Ik ga de Kindertroonrede delen met mijn collega's in het kabinet.''

minister van Financiën Sigrid Kaag