Trojan Wars valt in de prijzen op Theater Festival!

ma 12 sep

We zijn ontzettend trots op de toneelprijzen voor Trojan Wars, die op zondag 11 september zijn uitgereikt tijdens het Gala van het Nederlands Theater! Trojan Wars wint de Gouden Krekel voor de meest indrukwekkende jeugdtheaterproductie van het afgelopen seizoen. Ook ontvangt Bram Suijker de Louis d'Or, de prijs voor de meest indrukwekkende dragende rol, voor zijn rol als Achilles. Als kers op de taart wint kostuumontwerper Carly Everaert de Prosceniumprijs voor haar hele oevre.

"Een grootse theaterprestatie"

Trojan Wars is een marathonvoorstelling van vijf uur, in regie van Noël Fischer. De voorstelling is geïnspireerd op een van de oudste oorlogsverhalen uit de geschiedenis, de Ilias  van Homerus, en gaat over de tien jaar durende oorlog tussen de Grieken en de Trojanen. We maakten van deze moeder aller oorlogen een nieuwe, rauwe versie. De jeugdtheaterjury noemt de voorstelling "een grootse theaterprestatie," en beloont ons met de Gouden Krekel.

Regisseur Noël Fischer kan haar geluk niet op. “Maar die Louis d’Or is eigenlijk het aller, allerleukste," vertelt ze. "Dat vind ik zo vet voor Bram!”

Het seizoen van Bram Suijker

Bram Suijker ontvangt de Louis d'Or voor zijn rol als Achilles. Hij schitterde niet alleen in Trojan Wars, maar speelde ook de getraumatiseerde Billy Pilgrim in Slachthuis Vijf van Theater Rotterdam, in regie van Erik Whien. Volgens de Nederlandse Toneeljury is dit echt Brams theaterseizoen:

"Het afgelopen seizoen mag met recht het seizoen van Bram Suijker genoemd worden. Met zijn rol in Trojan Wars brengt hij je tot voor Christus, hij brengt de oorlog in je hoofd en in je hart. Als Achilles toont hij zich een opvallend veelzijdig acteur. Hij breit de scènes tot een geheel, en kleurt dan plots weer regelrecht tegen. Hij observeert en waardeert. Hij heeft lief en stoot af. Hij is van niemand, maar zorgt voor velen. Hij maakt van Achilles een jongeman die je niet al te serieus moet nemen en precies hierdoor neem je hem als toeschouwer bloedserieus."

Dit seizoen is Bram te zien in onze voorstelling Every Brilliant Thing, in regie van Erik Whien. 

Prosceniumprijs voor Carly Everaert

De Prosceniumprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan iemand die een wezenlijke bijdrage heeft geleverd aan regie, decor, kostumering, dramaturgie of muzikale ondersteuning. Dit jaar gaat de prijs naar Carly Everaert, die de kostuums voor Trojan Wars ontwierp. De Prosceniumprijs is voor Carly's hele oeuvre. De Nederlandse Toneeljury:

"Carly is een kunstenaar die consequent tegen de verwachtingen inkleurt, waardoor ze op spannende en onmiskenbare wijze reliëf aanbrengt in de personages op de vloer."

Carly ontwerpt dit seizoen ook de kostuums voor de voorstelling QUEER PLANET.

De makers van Trojan Wars komen met QUEER PLANET

Het team van Trojan Wars werkt nu aan de voorstelling QUEER PLANET, die op zaterdag 8 oktober in première gaat in Theater aan het Spui. QUEER PLANET is een parade van acts, songs en improvisaties over vrijheid, gender en fluïditeit. Schaamteloos en vol power, humor en met live muziek van DJ Jasmine Perez. Je ziet onder anderen Rick Paul van Mulligen, Merel Pauw, Tessa Jonge Poerink, Fjodor Jozefzoon, Lars Brinkman.

Meer over QUEER PLANET


Foto's: Bowie Verschuuren