Nieuw seizoen van Tijd zal ons leren podcast

di 28 jun

Op Keti Koti 2022, 1 juli a.s. komt de eerste aflevering van het derde seizoen van de podcast Tijd zal ons leren online. In vijf afleveringen gaan Romana Vrede en OTION in gesprek met diverse gasten over de vergeten en verzwegen verhalen uit de koloniale tijd.

Luisteraars & collega’s

In seizoen 3 van Tijd zal ons leren spreken Romana Vrede en OTION met vier mensen uit het team en vijf luisteraars van de podcast. Dramaturg Karim Ameur, regisseur Erik Whien, programmamaker Rehana Ganja en storyteller Oscar Bouwhuis kiezen ieder een speciaal verhaal uit de talloze verhalen die OTION en Romana in de afgelopen jaren bij elkaar hebben gesprokkeld, en dragen dat voor. De luisteraars - Filomena Santos, Ginny Krijgsman, Dia Huizinga, Emmy van Gennip en Emilie van Heydoorn - delen een bijzonder verhaal uit hun eigen familiegeschiedenis.

Meer over de podcast

Research

De podcast Tijd zal ons leren volgt het onderzoek van Romana Vrede en OTION in aanloop naar de voorstelling die ze op 1 juli 2023 – 150 jaar na de afschaffing van de slavernij - zullen presenteren in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag.

“Ik ben op zoek naar mijn geschiedenis en mijn gasten gaan me daarbij helpen. Zij vormen eigenlijk mijn redactie bij het project Tijd zal ons leren” – Romana Vrede

Over het project

De geschiedenis werd niet geschreven door de verzetsstrijders, maar door de kolonisten die zwarte mensen tot slaaf maakten. Een Afrikaans spreekwoord luidt: het verhaal van de jacht wordt niet verteld door de leeuw, maar door de jager.  

De voorstelling Tijd zal ons leren belicht de onbekende, bijna-vergeten en vaak verzwegen levensverhalen van de legendarische verzetshelden, die in onze geschiedenisboeken veelal anoniem stierven als ‘criminelen’, ‘opstandelingen’ of ‘ongehoorzamen’.

Met de woorden van Romana en de muzikale voordrachten van OTION herschrijven we precies 150 jaar na de afschaffing van de slavernij de Nederlandse koloniale geschiedenis vanuit het perspectief van het verzet.

Meer info

Keti Koti 2022

Keti Koti is een Surinaamse term voor gebroken ketenen en markeert een moment in de afschaffing van de slavernij, namelijk 1 juli 1863 officieel en 1873 in de praktijk. Dat vieren en herdenken we met Keti Koti: 'verbroken ketenen'. Belangrijk, omdat het ons dichter bij elkaar brengt om samen trots te zijn op het afschaffen van slavernij, op onze grondwet, op gelijkwaardigheid.

Het Nationale Theater heeft voor het vijfde achtereenvolgende jaar een uitgebreid Keti Koti programma samengesteld. Waaronder de theatrale stadswandeling Den Haag en Slavernij, Keti Koti Dialoogtafels en de voorstelling Het waarom beantwoord van Mathieu Wijdeven.

Meer info over het programma

Luisteren

Het nieuwe seizoen van Tijd zal ons leren zal op vrijdag 1 juli a.s. te beluisteren zijn via je favoriete streamingdienst.

Abonneer je op de podcast