Bowie Verschuuren

Trojan Wars schrijft geschiedenis met Louis d’Or-nominatie Bram Suijker

wo 22 jun

De Nederlandse Toneeljury heeft bekend gemaakt dat acteur Bram Suijker voor zijn rol in Trojan Wars van HNTJong en Het Nationale Theater is genomineerd voor de Louis d’Or, de prijs voor de beste mannelijke dragende rol. 

Bram Suijker schrijft geschiedenis met Louis d’Or-nominatie 

Acteur Bram Suijker nam in de voorstelling van regisseur Noël Fischer en tekstschrijver Peer Wittenbols onder meer de rol van de Griekse held Achilles op zich. Met zijn nominatie voor de Louis d’Or, de prijs voor beste mannelijke dragende rol, schrijft Suijker geschiedenis: nooit eerder werd een acteur in een productie van een jeugdtheatergezelschap genomineerd voor de meest prestigieuze toneelprijs van Nederland. De andere genomineerden zijn Jacob Derwig voor zijn rol in Verdriet is het ding met veren (Theater Rotterdam) en Jan-Paul Buijs voor zijn rol in BAAAAAA (Circus Treurdier).

De Nederlandse Toneeljury schrijft over Suijker:

‘Het afgelopen seizoen mag met recht het seizoen van Bram Suijker genoemd worden. Met zijn rol in Trojan Wars brengt hij je tot voor Christus, hij brengt de oorlog in je hoofd en in je hart. Als Achilles toont hij zich een opvallend veelzijdig acteur. Hij breit de scènes tot een geheel, en kleurt dan plots weer regelrecht tegen. Hij observeert en waardeert. Hij heeft lief en stoot af. Hij is van niemand, maar zorgt voor velen. Hij maakt van Achilles een jongeman die je niet al te serieus moet nemen en precies hierdoor neem je hem als toeschouwer bloedserieus.’ 

Trojan Wars geselecteerd door de Nederlandse Toneeljury 

Van donderdag 1 tot en met zondag 11 september 2022 toont het Nederlands Theater Festival de mooiste producties van het afgelopen theaterseizoen. Onder leiding van juryvoorzitter Hadassah de Boer selecteerde de Nederlandse Toneeljury de 12 meest indrukwekkende theaterproducties van het moment. Eerder deze maand werd bekend gemaakt dat Trojan Wars binnen deze selectie is gevallen.

De jury schrijft over Trojan Wars:

‘Trojan Wars van HNTjong is een overrompelende monsterproductie die de toeschouwers vijf uur lang alle hoeken van het theater laat zien. In een rijgdraad aan rauw-poëtische dialogen, massale groepschoreografieën, abstracte bewegingssequenties en ingeleefde monologen bedienen de makers zich van alle registers van hun ambacht. Trojan Wars is een groot theaterfeest dat genadeloos onder je huid kruipt. Tegelijkertijd laten de makers zien hoe politiek gekonkel en machtsspelletjes oorlogen kunnen ontketenen. Trojan Wars is daarmee tijdloos én razend actueel.’ 

Geïnspireerd door de Ilias van Homerus 

Trojan Wars is geïnspireerd op een van de bekendste oorlogsverhalen aller tijden: de Ilias van de Griekse schrijver Homerus. Homerus beschrijft hierin de tien jaar durende oorlog tussen de Grieken en de Trojanen. Toneelschrijver Peer Wittenbols bewerkte het epos voor regisseur Noël Fischer naar een hedendaags theaterspektakel, over vriendschap, verraad, wraak en liefde. Een topcast (met onder meer Bram Suijker, Emmanuel Ohene Boafo en Romana Vrede ) aangevuld met een enorm van ensemble jonge acteurs vertolkte meer dan 100 personages: van de bekende helden en heldinnen uit de Griekse mythologie tot machteloze goden en verloren kindsoldaten.

Het Gala van Nederlands Theater 2022 

De uitreiking van de Toneelprijzen vindt plaats tijdens de feestelijke afsluiter van het Nederlands Theater Festival: het Gala van het Nederlands Theater in Internationaal Theater Amsterdam op zondag 11 september 2022.

Trojan Wars exclusief in Den Haag te zien 

Dit jaar speelt Trojan Wars van 6 t/m 10 juli 2022 nog exclusief in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. 

Koop kaarten voor Trojan Wars in Den Haag

Bram Suijker is volgend jaar, vanaf 25 januari t/m 18 maart 2023, onder meer te zien in de voorstelling Every Brilliant Thing, in regie van Erik Whien.

Koop kaarten voor Every Brilliant Thing