Gordon Meuleman

Dit maakt Het Nationale Theater in seizoen 2022-2023

vr 20 mei

In seizoen 2022-2023 presenteren Het Nationale Theater & HNTjong een breed scala aan producties van regisseurs Eric de Vroedt, Noël Fischer, Eline Arbo, Erik Whien, Nina Spijkers, Casper Vandeputte en Dimphna van Kempen.

4 nieuwe ensembleleden 

Per aankomend seizoen treden Esther Scheldwacht, Fjodor Jozefzoon, June Yanez en Emma Buysse toe tot het acteursensemble van Het Nationale Theater. Scheldwacht en Buysse maken aan het begin van het seizoen hun officiële debuut als ensemblelid in De eeuw van mijn moeder van Eric de Vroedt. Fjodor Jozefzoon (Edward II) zal onder meer schitteren in QUEER PLANET van Noël Fischer. En June Yanez, die vorig seizoen in de voorstelling Yerma van Eline Arbo speelde, zal aankomend seizoen weer met Arbo samenwerken en haar debuut als ensemblelid maken in De jaren; een toneelbewerking van de hitroman van Annie Ernaux. 

3 nieuwe Nederlandse theaterstukken 

Het Nationale Theater presenteert tevens drie nieuwe Nederlandse theaterteksten. Nathan Vecht (Het jaar van Fortuyn) schreef in opdracht van regisseur Eric de Vroedt de tekst voor Laagland, De Vroedt zelf schreef de tekst van De eeuw van mijn moeder en Jibbe Willems schreef voor regisseur Noël Fischer een moderne toneelbewerking van Godfried Bomans’ kinderboek Erik of het klein insectenboek

2 bejubelde voorstellingen eindelijk in première 

Zowel De eeuw van mijn moeder van Eric de Vroedt als Every Brilliant Thing van Erik Whien gaan volgend seizoen eindelijk officieel in première en beginnen aan uitgebreide tournees door het land. 

1 vraag: hoe houd je je staande in deze kapotte wereld? 

Belangrijke thematische ijkpunten in de voorstellingen van aankomend seizoen zijn groeiende ongelijkheid, klimaatverandering, de zoektocht naar identiteit en de erfenis van ons koloniale verleden. 

“Het zijn voorstellingen over mensen die zich staande proberen houden in een wereld die volledig overhoopligt met zichzelf. Ze zoeken houvast in afkomst, gender, sociale klasse of in persoonlijke obsessies.” – Eric de Vroedt, artistiek leider 

In de stukken Laagland en Coriolanus ligt de focus op het politieke machtsspel, het bestuurlijke falen en de groeiende maatschappelijke ongelijkheid. Erik of het klein insectenboek (8+) en Laagland raken aan het thema van klimaatverandering. In Tijd zal ons leren en De eeuw van mijn moeder duiken we in ons koloniale verleden en in QUEER PLANET en De jaren start een zoektocht naar identiteit.

Klik hier voor een overzicht van alle producties in seizoen 2022-2023