Sanne Peper

Bekroonde toneelmarathon The Nation keert terug op het Holland Festival

do 10 mrt

Deze zomer, vijf jaar na de première, is de legendarische en razend spannende marathonvoorstelling van regisseur Eric de Vroedt over de mysterieuze verdwijning van een jongen uit de Haagse Schilderswijk opnieuw te zien op het Holland Festival in Amsterdam.

“Theatergebeurtenis van het jaar”, “diepgravend entertainment” en “op-het-puntje-van-je-stoel-theater waarbij je je vingers aflikt” – zomaar een greep uit de lovende reacties op toneelmarathon The Nation van Eric de Vroedt, regisseur en artistiek leider van ons theater. Het succesvolle concept ging zelfs de grenzen over, met producties in Duitsland en Zweden en een vertaling in Brazilië. 

Het verhaal: een verdwijning in de Haagse Schilderswijk

Zomer 2018, Den Haag. Terwijl de eerste paal wordt geslagen voor een nieuwe, hypermoderne stadswijk, wordt de elfjarige Ismaël in de Schilderswijk opgepakt wegens vandalisme. Maar dan gebeurt er iets vreemds: direct na zijn vrijlating verdwijnt hij spoorloos. Waarom is Ismaëls verblijf op het politiebureau niet geregistreerd? Weet zijn radicaliserende broer meer over zijn huidige verblijfplaats? Of zijn moeder, die een omstreden wijnbar voor moslima’s in de wijk wil openen? En wat is de rol van zijn pleegouders, met hun uitstekende contacten in de Haagse politiek? 

Vijf jaar later nog steeds brandend actueel

Huichelende politici, zorgwekkende privacykwesties en louche bouwprojecten: hoewel The Nation alweer vijf jaar geleden in première ging, is het verhaal nog steeds actueel. Eric de Vroedt: “Maatschappelijke polarisatie, onverkwikkelijke manipulaties en politieke onmacht lijken alleen maar te zijn toegenomen. Racisme, radicalisering, fake news en kompromat beheersen meer dan ooit de nieuwsstroom. The Nation toont hoe een samenleving kapotgaat als iedereen zich vastbijt in de eigen ideologische stelling of verstijfde identiteit. En probeert tegelijkertijd een blik te werpen op de mensen áchter deze vastgeroeste beelden, hun dromen, verlangens en angsten. In The Nation staat niet alleen een kinderleven op het spel, maar onze gezamenlijke toekomst.”

Bekroond met de Toneelschrijfprijs

Voor The Nation heeft Eric de Vroedt in 2018 de Toneelschrijfprijs gewonnen. Uit het juryrapport: “De manier waarop Eric de Vroedt in The Nation maatschappelijke breuklijnen, politiek discours, flitsende nieuwsberichten, religieuze dogma’s en persoonlijke angsten als grondstof voor een vijf uur durend stuk gebruikt, is indrukwekkend. Alles waar je in de pers over leest, zit in deze caleidoscopische tekst verwerkt.”

Bekende en nieuwe gezichten

Een groot aantal acteurs uit de cast van 2017 speelt dit jaar weer mee: Bram Coopmans, Tamar van den Dop, Hein van der Heijden, Antoinette Jelgersma, Mark Rietman, Vanja Rukavina, Pieter van der Sman en Romana Vrede. Maar er zijn ook nieuwe gezichten te zien: Alexander Elmecky, Fjodor Jozefzoon (Edward II) en Yela de Koning (Amadeus, Trojan Wars).

Speeldata

The Nation is op 24, 25 en 26 juni te zien op het Holland Festival in Amsterdam.

Meer info