Sanne Peper

Theater over het koloniale verleden in voormalig Nederlands-Indië

ma 14 feb

Naast de marathonvoorstelling De eeuw van mijn moeder en de theaterlezing van David Van Reybrouck spelen er aankomende tijd veel voorstellingen waarin ons koloniale verleden in voormalig Nederlands-Indië wordt onderzocht. Hier vind je een overzicht van de voorstellingen en projecten die eraan komen. 

Onderzoek Indonesische onafhankelijkheidstrijd

Vandaag is de presentatie van een grootschalig onderzoek naar de dekolonisatie in Indonesië. Daarin wordt gekeken naar het militaire geweld dat tussen 1945 en 1950 werd gebruikt in de voormalige Nederlandse kolonie. Bij de onafhankelijkheidsoorlog sneuvelden naar schatting 100.000 Indonesiërs en 5000 Nederlandse militairen.

Het onderzoek richt zich op 'de dynamiek van het geweld, vanaf de uitroeping van de Republiek op 17 augustus 1945 en de chaotische periode van augustus 1945 tot begin 1947, tot het einde van de oorlog in 1949', valt te lezen op de website van de onderzoekers.

Voorstellingen & projecten

Dit seizoen spelen er een aantal voorstellingen bij Het Nationale Theater waarin het koloniale verleden in voormalig Nederlands-Indië wordt onderzocht. Hieronder zie je een selectie.

Nina Bobo: Joop

Oorlogsmisdaden keuren we collectief af, maar stel nou dat jouw opa, jouw buurman, jouw beste vriend, jouw Moos, medeverantwoordelijk is voor deze daden? In Nina Bobo 2 worden de grenzen tussen de plicht van een soldaat en individuele verantwoordelijkheid onderzocht.

za 12 & zo 13 maart te zien in Zaal 3

Meer info

Op klompen door de dessa 

Neem actief deel en kies je eigen verhaallijn tijdens de voorstelling Op klompen door de dessa. In een unieke theatervorm, met een mix van storytelling en gaming-elementen, wordt het verhaal verteld van een Nederlandse dienstplichtige soldaat die in Nederlands-Indië het gezag over de voormalige kolonie moest helpen herstellen.

Vanaf di 19 april in Museum Beeld en Geluid

Meer info

Revolusi: een levende geschiedenis

De Belgische historicus en schrijver David Van Reybrouck deed zes jaar onderzoek en sprak de allerlaatste getuigen van deze geschiedenis in Nederland en Indonesië, maar ook in Japan en Nepal. In zijn theatervoorstelling Revolusi: een levende geschiedenis leert David ons met andere ogen kijken naar Nederlands-Indië. En legt hij uit waarom een onafhankelijk Indonesië de wereld voorgoed veranderde.

ma 30 mei in de Koninklijke Schouwburg

Meer info

De eeuw van mijn moeder 

De eeuw van mijn moeder is een familieverhaal over de migratie van Nederlands-Indië naar Nederland. Regisseur Eric de Vroedt schreef een voorstelling over zijn eigen moeder. Een persoonlijk en episch verhaal dat een prisma blijkt te zijn voor grote historische omwentelingen.

do 15 & vrij 16 september in de Koninklijke Schouwburg

Meer info

Educatieproject: De eeuw van mijn voorouders

Naar aanleiding van de voorstelling De eeuw van mijn moeder geeft HNTeducatie twintig jongeren de kans hun Indische wortels de onderzoeken. Het is een unieke kans voor jongeren waarvan de ouders, grootouders of zelfs generaties daarvoor, roots hebben in voormalig Nederlands-Indië.

Meer info