Romana Vrede in gesprek over het verzet in voormalig Nederlands-Indië

ma 14 feb

Vanaf vandaag komt er iedere week een nieuwe aflevering van het nieuwe seizoen van de podcast Tijd zal ons leren online. In vijf afleveringen gaan Romana Vrede en OTION in gesprek met experts over de vergeten en verzwegen verhalen van de verzetshelden uit de voormalige koloniën.

Voormalig Nederlands-Indië

In de eerste aflevering van het tweede seizoen van Tijd zal ons leren gaan Romana Vrede en OTION in gesprek met schrijver en historicus Reggie Baay en José Tojo. Reggie Baay schreef onder meer het boek Lied van de Goden, over de tot slaaf gemaakte Flora van Makassar, die in de 18e eeuw in Oost-Indië werd geroofd en door een VOC-koopman werd meegenomen naar de Republiek.

Tijdens het gesprek heeft Baay het ook het lot van de Njai. Toen de slavernij in Nederlands-Indië formeel werd afschaft in 1860 werden straatarme vrouwen ingehuurd (of zelfs nog gekocht) als ‘huishoudster’ en gebruikt als bedpartners. Baay vertelt dat hij erachter kwam dat zijn vader een kind was van een njai.

Later, in de derde aflevering van de podcast, vertelt regisseur Eric de Vroedt over een soortgelijke ontdekking: tijdens zijn research voor zijn voorstelling De eeuw van mijn moeder ontdekte hij dat zijn overgrootmoeder zeer waarschijnlijk op jonge leeftijd geschaakt is door zijn overgrootvader.

Seizoen 2

In Tijd zal ons leren vertellen Romana Vrede en OTION de onbekende, bijna-vergeten en verzwegen verhalen van verzetsstrijders tijdens onze koloniale tijd. In een serie portretten schetsten ze de levensverhalen van ruim honderd helden: zwart en wit, in de Caraïben, Afrika, Azië en Europa.

Waar het eerste seizoen bestond uit een serie theatrale vertellingen – “oorstellingen” - over het leven van onder meer Queen Nanny, Tula, Bernardus Smijtegelt, Negre Wamons en Martha Christina Tiahahu, gaan Romana en OTION in het tweede seizoen in gesprek met experts, kenners en diaspora over deze bijzondere sleutelfiguren uit onze geschiedenis.

De afleveringen bestaan uit opnames van de talkshows die afgelopen jaar vanuit Het Nationale Theater online werden uitgezonden. De gasten zijn Reggie Baay, José Tojo, Romy Rondeltap, Nina Jurna, Raoul de Jong, Valika Smeulders, Eric de Vroedt, Mitchell Esajas, Raki Ap, Marleen Reichgeit en Eva Westerhoff. Performancekunstenaar en muzikant OTION verzorgt de prachtige muzikale intermezzo's.

Meer info

Abonneer

Volg Romana Vrede en OTION in hun onderzoek naar de vergeten verhalen van verzetshelden uit de koloniale tijd. Abonneer je op de podcast en zie de nieuwe afleveringen Tijd zal ons leren vanzelf op je telefoon verschijnen.

Abonneer