Gordon Meuleman

Haagse jongeren starten een zoektocht naar hun Indische wortels

di 4 jan

Samen met Tracing Your Roots bieden we Haagse jongeren (16 - 25 jaar) met wortels in voormalig Nederlands-Indië de kans een persoonlijke zoektocht naar hun roots te starten tijdens het educatieproject De eeuw van mijn voorouders

Naar aanleiding van de voorstelling De eeuw van mijn moeder - geschreven en geregiseerd door Eric de Vroedt - geeft HNTeducatie twintig jongeren de kans hun Indische wortels de onderzoeken. Het is een unieke kans voor jongeren waarvan de ouders, grootouders of zelfs generaties daarvoor, roots hebben in voormalig Nederlands-Indië.

Sophie Plekker en Dimphna van Kempen (educatie- en theaternmakers bij Het Nationale Theater) zijn initiatiefnemer van dit project. Van Kempen: “Het leek ons mooi om met jongeren rondom deze voorstelling een persoonlijke zoektocht te maken. We willen het met hen hebben over de kracht van het zwijgen. Er is heel veel niet uitgesproken voor derde en vierde generatie jongeren wiens ouders, grootouders of zelfs generaties daarvoor, roots hebben in voormalig Nederlands-Indië.”

Samenwerking met Tracing Your Roots

Onder begeleiding van Yvette Kopijn van Tracing Your Roots (een programma van Stichting VerhalenOverLeven (i.o.) duiken zij in hun eigen familiegeschiedenis. Ze ontdekken hun stamboom, ontrafelen familieverhalen en onderzoeken de kracht van het zwijgen. Welke vragen hebben ze altijd al willen stellen? En welke antwoorden liggen er in de stilte? 

Van Kempen: “De vraag ‘waar kom je vandaan?’ wordt vaak als een ingewikkelde vraag gezien terwijl het ook een heel wezenlijke vraag is voor jezelf. Waar kom ik vandaan? Waar liggen mijn roots? Wat betekenen die voor mij en hoe hebben die nog steeds invloed op mij. Zeker voor een land dat niet meer in die hoedanigheid bestaat. Je kunt niet meer terug naar voormalig Nederlands-Indië om het daar uit te zoeken."

Theatrale interventies in de Koninklijke Schouwburg

De opgegraven verhalen en geschiedenissen worden vervolgens onder begeleiding van drie theatermakers omgezet naar een theatrale vorm. De uitkomsten worden gedeeld met de families tijdens een diner. Op 15 en 16 september zijn de onderzoeken te zien in één van de foyers van de Koninklijke Schouwburg, die tijdens de voorstelling De eeuw van mijn moeder van Eric de Vroedt omgebouwd wordt tot 'lab' waar de theatrale interventies te zien zijn. 

Meer over De eeuw van mijn moeder

Van Kempen: “Nu hoorde ik laatst van een jongen: ‘Ik voel mij eigenlijk niet Indisch genoeg om mee te doen aan dit onderzoek. Ik heb alleen maar een opa die daar is geboren.’ Nou ja, dat is in principe al genoeg. Daar gaat het onderzoek precies over. Wat is Indisch? Hoe Indisch moet je zijn? Waar liggen jouw roots?”

Start jouw onderzoek

Er is nog plek! Stel de vragen die je misschien nooit hebt durven te stellen. Ontdek jouw roots en vind antwoorden op familievragen. Voor €50,- neem je deel aan dit traject. Gedurende een halfjaar komen we 8 keer bij elkaar. In de tussentijd krijgen de jongeren opdrachten mee om thuis mee aan de slag te gaan en hun onderzoek voort te zetten.

Koop hier je ticket voor het traject