Gordon Meuleman

OustFaust met Romana Vrede staat in de startblokken!

ma 3 jan

Vandaag gingen de repetities van onze nieuwe voorstelling OustFaust van start. Met Romana Vrede in de rol van Faust heeft Tom Lanoye voor regisseur Theu Boermans een ambitieuze, moderne en vooral urgente bewerking van de Duitse klassieker geschreven.

In OustFaust speelt Romana Vrede een arts-wetenschapper (Faust) die tot de pijnlijke conclusie komt dat jarenlang studeren geen échte kennis over het leven heeft opgeleverd en daarom besluit zich radicaal aan het leven over te geven – ‘zich doodleven’: dat is het motto. Dat gebeurt in schimmige nachtclubs met mysterieuze figuren onder begeleiding van pulserende muziek, avantgarde kostuums en futuristische decors. In OustFaust volgen we Romana Vrede in een duizelingwekkende nachtelijke trip waar zaken gebeuren die het daglicht niet kunnen verdragen. 

Coronapandemie als vertrekpunt

Regisseur Theu Boermans (Amadeus, Soldaat van Oranje) is al zijn hele loopbaan gefascineerd door Faust. Speciaal voor hem schreef de Vlaamse schrijver Tom Lanoye een hedendaagse versie van de 19e-eeuwse klassieker van Johann Wolfgang von Goethe. Hij gebruikte de coronapandemie als vertrekpunt: Faust is een moegestreden arts en wetenschapper en voelt – net als veel mensen nu – de verleiding om zich los te koppelen van de wereld en een fatalistisch pad in te slaan, op zoek naar houvast. Terwijl hij Goethe op de voet volgt, grijpt Lanoye alle vrijheid om de klassieke Faust uit te drijven – ‘to oust’ – en de wereld van nu op de voorgrond te zetten.

Absolute topcast

Met Romana Vrede als Faust staan alle verhoudingen op scherp. Naast gevestigde ensemble acteurs als Mark Rietman en Joris Smit, wordt de cast onder meer aangevuld met opkomende talenten als Daniël Kolf (KoeriersForever Rich) en Myrthe Huber (ANNE+).

Afscheid regisseur Theu Boermans

Theu Boermans was van 2011 tot 2017 artistiek directeur van het Nationale Toneel. Sinds de fusie in 2017 is hij huisregisseur bij ons. Met OustFaust neemt hij daverend afscheid met een ambiteuze, moderne bewerking van één van de grootste klassiekers uit de Duitse literatuur. OustFaust gaat op zaterdag 5 maart 2022 in première in Parkstad Limburg Theaters in Heerlen.

Meer informatie & tickets