HNTdeMotor in NRC: 'Het is inspirerend om met Romana Vrede in een gebouw te werken'

do 2 dec

Teamleden Betty Satty en Damien Kessler (beiden 19 jaar) van HNTdeMotor werden geïnterviewd door NRC over hun werkzaamheden en het betrekken van jongeren bij Het Nationale Theater.

Sinds begin 2020 hebben jongeren een plek binnen Het Nationale Theater via HNTdeMotor; een programmateam dat bestaat uit zes leden van tussen de 15 en 22 jaar. De teamleden krijgen een jaarcontract voor vier uur per week. Coördinator Dimphna van Kempen: "HNTdeMotor is een platform waar jongeren zich kunnen uitspreken over wat zij belangrijke maatschappelijke thema’s vinden – we zoeken jongeren met een sterk engagement. Ze moeten in meer geïnteresseerd zijn dan alleen theater en de theaterwereld."

‘Het voelt absurd om hier echt te werken'

Teamleden Betty Satty en Damien Kessler weten wel raad met die vrijheid. Kessler: "We organiseren vier grote evenementen per jaar, die we meestal koppelen aan een voorstelling die in de Koninklijke Schouwburg of in Theater aan het Spui op het programma staat, en waarvan we de thematiek urgent vinden. Maar dat hoeft niet: soms werken we vanuit een actueel thema dat we zelf relevant vinden en waarbij we dan zelf makers, muzikanten en sprekers zoeken. Een goed voorbeeld is ons Pride And Proud event, dat we in de zomer aan Pride Month hebben gekoppeld, en dat bestond uit een avond vol dans, teksttheater, cabaret en muziek."

Satty: "We bespreken samen wat we willen doen en brainstormen daar dan over, en zodra we een basis hebben verdelen we de taken: de productie, het uitnodigen van de gasten, het sparren met de technici van HNT, enzovoort."

Kessler: "Naast de evenementen die op een breder publiek gericht zijn, organiseren we programma’s voor jongeren die interesse hebben in een theatercarrière. Bijvoorbeeld Adopteer Een Voorstelling: daarin geven we jongeren een blik achter de schermen van een repetitieproces en kunnen ze in gesprek gaan met acteurs, scenografen of technici."

Door mijn werk hier word ik met met zo veel verschillende perspectieven geconfronteerd.

Satty: "Op basis van die eerste ontmoetingen hebben we vervolgens ook workshops en masterclasses georganiseerd, en doen we binnenkort een speeddatesessie tussen jongeren en professionals."

Voor de teamleden zelf is HNTdeMotor ook een waardevolle kennismaking met de theatersector. Kessler: "Het voelt absurd om hier echt te werken. Dat zeggen we ook steeds tegen elkaar. Ik heb geen ambities om het theater in te gaan, ik ga een politiek georiënteerde studie doen. Maar wat me zeker gaat helpen is dat ik door mijn werk hier met zo veel verschillende perspectieven word geconfronteerd."

Satty werd in Kenia geboren, kwam op haar vijftiende naar Nederland. Ze studeert European Law, maar heeft ook acteerambities: "Bij HNTdeMotor en in gesprekken met Dimphna heb ik mijn mogelijkheden in het theater herontdekt. Na mijn rechtenstudie wil ik dat weer oppakken. Het is inspirerend om met Romana Vrede in een gebouw te werken. Zij is echt een voorbeeld voor mij."

Lees het volledige artikel in NRC

HNTdeMotor: Nieuwjaarsbubbel

Scheur op 8 januari feestelijk 2022 in met deMotor. Eet, dans en ervaar samen tijdens ons New Year's Dinner Party. Een extravagant nieuwjaars diner met acts, eten en een dansvloer vol confetti waarop we samen het nieuwe jaar in dansen. En dat doe je natuurlijk niet alleen. Wie verdient er volgens jou een spetterend en bruisend begin van het nieuwe jaar? Met wie zet jij een punt achter 2021 en knal je 2022 in? Neem je vrienden mee, of met een beetje geluk nemen je vrienden jou mee. De tickets die je koopt zijn geldig voor twee personen.