Roger Neve

Romana Vrede in Nouveau: "Wat ga ik eens met mijn tweede helft doen?"

wo 27 okt

Romana Vrede heeft een bewogen jaar achter zich: de onverwachte dood van haar moeder, de lockdown, waardoor ze niet het toneel op kon, en het vertrek van haar achttienjarige autistische zoon Charlie naar een begeleid­wonenproject. In de nieuwe Nouveau reflecteert ze, kijkt ze vooruit en geeft ze een voorproefje van haar toekomstplannen. Lees hier alvast kort fragment uit het interview.

Romana is aan een nieuw hoofdstuk in haar leven begonnen. Ze is gestopt met roken en drinken en beweegt veel: ‘Ik fiets, ik wandel. Ik had behoorlijk wat coronakilo’s en die ben ik kwijtgeraakt met intermittent fasting. Dat vind ik echt een ontdekking.’ 

Het is ook een fase waarin ze steeds meer zoekt naar de verbinding. Dat doet ze met de indrukwekkende voorstellingen die ze maakt, de boeken die ze schrijft, zoals De nobele autist over haar zoon, en het project Tijd zal ons leren, waarin ze verhalen van verzetshelden uit onze koloniale tijd onderzoekt.

In de nieuwe Nouveau vertelt ze hoe ze zich op haar negenenveertigste beraadt op de invulling van de rest van haar leven. ‘Ik ben nu in een fase waarin ik me realiseer dat het een keer ophoudt en ik ben heel blij dat ik die fase gezond en wel in kan gaan; veel mensen halen deze leeftijd niet eens. Het is ook een fase waarin ik me afvraag wat ik met de tweede helft van mijn leven ga doen.’

Het hele interview met Romana staat in de laatste editie van Nouveau. 

Nouveau

 

Tijd zal ons leren

In Tijd zal ons leren manoeuvreert Romana Vrede over de tijdlijn van het koloniale tijdperk om onbekende, bijna-vergeten en verzwegen verhalen van verzetsstrijders te vertellen. De verhalen die we kennen zijn opgeschreven door bezetters en vertelt door kolonisten en de verzetshelden stierven in die verhalen als opstandelingen, ongehoorzamen en criminelen. Tijd zal ons leren vertelt de verhalen van die verzetstrijders, van de mensen die weerstand boden, zich uitspraken, vochten en opstonden tegen de bezetting en slavernij in Azië, Afrika, het Atlantisch gebied en Europa. 

Meer info