Cameretten verhuist naar Den Haag: "Het is belangrijk om aankomend talent te blijven faciliteren"

ma 11 okt

Na 32 jaar verhuist het oudste cabaretfestival van Nederland van het Luxor Theater in Rotterdam naar Den Haag. Voor de voorrondes van de 56e editie wil de organisatie van het festival cultuurankers en (wijk)theaters in de stad opzoeken. De halve finales en de finale vinden plaats in Theater Diligentia en de Koninklijke Schouwburg.

De samenwerking met Het Nationale Theater, Theater Diligentia en PePijn, en de wijktheaters staat volgens het festival symbool voor het talentontwikkelingstraject dat Cameretten biedt: klein beginnen en groot(s) worden. 

Mark Kalsbeek (Programmeur bij Het Nationale Theater) laat weten enorm uit te kijken naar de komst van Cameretten: "Cameretten is hét belangrijkste cabaretfestival voor nieuw talent, een ware kweekvijver. Het festival heeft een rijke geschiedenis en behoort naar mijn mening tot cultureel erfgoed dat gekoesterd moet worden."

"Humor is een heel waardevol middel om je uit te spreken en je stem te laten horen."

"De Koninklijke Schouwburg is bij uitstek het theater van het gesproken woord, het huis van de taal. Vanzelfsprekend programmeren we doorgaans veel toneel, maar cabaret en comedy hebben ook een speciale plek in die missie. Cabaret en comedy gaan ook over het gesproken woord. Humor is naar mijn mening een heel waardevol middel om je uit te spreken en je stem te laten horen - een uiterst belangrijke manier om maatschappelijk engagement te etaleren. Er worden tussen neus en lippen zaken aan de kaak gesteld en interessante ideeën geventileerd. De Koninklijke Schouwburg heeft daarnaast een rijke geschiedenis als het op cabaret aankomt. Daarom vind ik het heel belangrijk om aankomend talent te blijven faciliteren en te steunen." 

De finale in de Koninklijke Schouwburg

Over Cameretten 

Cameretten startte in 1966 als lustrumactiviteit in Delft en groeide vanaf 1988 in Rotterdam uit tot een vermaard platform voor aanstormend cabarettalent. Onder anderen Brigitte Kaandorp, Herman Finkers, Theo Maassen, Erik van Sauers, Marc-Marie Huijbregts, Alex Klaassen en Martine Sandifort, Guido Weijers, Daniel Arends, Ronald Goedemondt, René van Meurs en Patrick Laureij passeerden de revue. 

Meer info over Cameretten