Frank Ruiter

Emmanuel Ohene Boafo in NRC: "Ik verdwijn in mijn personages"

wo 29 sep

Acteur Emmanuel Ohene Boafo sprak met NRC-journalist Ron Rijghard voor een groot profiel in de krant. Fotograaf Frank Ruiter schoot de prachtige foto's. In het artikel spreekt Emmanuel over zijn liefde voor acteren, zijn ouders, zijn geloof, Trojan Wars en het winnen van de Louis d'Or voor zijn rol in Sea Wall. Lees hieronder een fragment uit het interview.

De vader van Emmanuel Ohene Boafo zat in de zaal toen hij half september de Louis d’Or in ontvangst nam, de grootste toneelprijs van het jaar, voor de indrukwekkendste mannelijke, dragende rol in het Nederlands theaterseizoen. Eerst dankte Boafo God, daarna sprak hij tot zijn vader: „My soldier. In Ghana zoveel moeten opofferen, omdat het je missie was ons een beter leven te geven. Dan begrijp ik wel dat het lastig was om te horen dat ik wil spelen voor de rest van mijn leven. Maar uiteindelijk luisterde je en zag je mij echt. Nu zijn we hier. En ik hoop dat jij vanavond voor de spiegel staat, jezelf recht in de ogen kijkt en zegt: mission accomplished.”

De zaal ontplofte en als antwoord stak zijn vader een juichende vuist in de lucht.

Tien dagen later is Emmanuel Ohene Boafo nog steeds in de wolken, zegt hij op het Sky Lounge Deck van het Hilton, aan het IJ in Amsterdam, op de elfde verdieping, hoog boven het water en de stad. „Iedere dag als ik wakker word, vraag ik me nog af of het echt is gebeurd.” Hij zegt het met een gulle lach op zijn gezicht; de lach die tijdens het gesprek voortdurend doorbreekt. Zo staat hij in het leven: positief, optimistisch, dankbaar.

De Louis d’Or kreeg hij, als jongste acteur ooit en als eerste zwarte man, voor zijn spel in de monoloog Sea Wall bij Het Nationale Theater. Maar het winnen van de toneelprijs weerhoudt hem er niet van voorlopig te stoppen met theater en zich de komende jaren te richten op film. Hij wil het erop wagen. „Mijn droom is internationaal doorbreken.”

Van Het Nationale Theater mocht hij Sea Wall daarom vorig jaar in het Engels spelen. Het was voor de 28-jarige Boafo, die pas drie jaar geleden van de Toneelacademie Maastricht kwam, zijn eerste monoloog. „Het was skydiven, zonder safetynet.” Ook privé doorspekt hij zijn taalgebruik met Engelse termen. Vanaf dit weekend is hij nog te zien in de theatermarathon Trojan Wars van HNTJong; in drie rollen: Ajax, Zeus en Menelaos. Daarna zal hij te zien zijn in films, zoals begin 2022 in El Houb.

Lees het volledige artikel in NRC

Trojan Wars

Trojan Wars is een moderne versie van een eeuwenoude oorlog. In een groots opgezette voorstelling vol visueel spektakel, Griekse mythologie, extase en avontuur speelt een topcast met een grote groep jonge acteurs meer dan honderd personages. 

Koop kaartjes