Dit is te zien rondom de Nationale Herdenking 15 augustus 1945

do 21 jul

Op 15 augustus staan we stil bij het einde van de Tweede Wereldoorlog voor het Koninkrijk der Nederlanden en herdenken we alle slachtoffers van de oorlog tegen Japan en de Japanse bezetting van Nederlands-Indië. We organiseren in augustus rondom deze herdenking verschillende activiteiten.

In aanloop naar de Nationale Herdenking op het veld bij het Indisch Monument in Den Haag (Prof. Telderskade) om 19:00 is er een uitgebreid programma in onder meer de Koninklijke Schouwburg, de Grote Kerk en Museum Sophiahof. De herdenking zelf is live op televisie te volgen. Het publiek van de speciale editie van De Laatste Getuigen - Nederlands Indië kan gratis mee met de boot van de Willemsvaart, die na de voorstelling zal vertrekken.

Het hele programma van maandag 15 augustus vind je op hnt.nl/15aug45

De Laatste Getuigen - editie Nederlands-Indië

In De Laatste Getuigen - editie Nederlands-Indië lezen acteurs van het Het Nationale Theater fragmenten uit de research van Eric De Vroedt voor zijn voorstelling De eeuw van mijn moeder: persoonlijke getuigenissen van zijn familie over de Japanse bezetting van Java, getuigenverslagen over het transport van zijn opa als krijgsgevangene naar Flores en fragmenten uit de kampdagboeken van zijn oudtante Beb Vuyk. De voorstelling speelt van 16:00 - 17:00.

Dialoog en carillon in de Grote Kerk

Overdag opent de Grote Kerk haar deuren om in dialoog te gaan rondom het thema: Wat herdenkt u? Voorafgaand aan deze dialoog wordt een carillonconcert gespeeld met muziekstukken van Sinta Wullur en Renadi Santoso.

Workshops

In de Koninklijke Schouwburg zijn twee workshops te volgen. Voor jongeren een Workshop: DIY Batik - papieren sarong maken door Sabine Bolk. En er is een workshop om de familiegeschiedenissen te achterhalen aan de hand van de verhalen van Indonesische voormoeders.

Programma