Belangrijkste toneelprijzen: Emmanuel, Bram, Jaap en Marie Louise genomineerd

vr 2 jul

De nominaties voor de VSCD Toneelprijzen zijn bekend gemaakt. De Nederlandse Toneeljury heeft over de afgelopen twee seizoenen in totaal 18 nominaties bekendgemaakt. Voor de Theo d’Or, prijs voor de meest indrukwekkende vrouwelijke dragende rol, de Louis d’Or, prijs voor de meest indrukwekkende mannelijke dragende rol, en voor de meest indrukwekkende bijdragende rollen, de Colombina (vrouwelijke bijdragende rol) en de Arlecchino (mannelijke bijdragende rol).

We zijn er heel trots op dat onze vaste acteurs Emmanuel Ohene Boafo, Jaap Spijkers en Bram Coopmans genomineerd zijn voor hun rollen in een van onze (co)producties. En natuurlijk op Marie Louise Stheins die genomineerd is voor haar rol in een co-productie met Toneelgroep Oostpool.

De prijzen worden uitgereikt op 11 september op het Theaterfestival (2 t/m 12/9).

 

Genomineerd voor de Louis d'Or:
(prijs voor de meest indrukwekkende mannelijke dragende rol)

Emmanuel Ohene Boafo (2021)
voor zijn rol in Sea Wall | Het Nationale Theater

De Nederlandse Toneeljury: “Emmanuel Ohene Boafo neemt de kijker mee in het persoonlijke verhaal van Alex en toont daarbij de vele emoties als hij het over zijn dochter, vrouw en schoonvader heeft. Door zijn open, liefdevolle spel komt de dood in deze voorstelling snoeihard binnen. Uit zijn lichaamsuitdrukking tekent zich een personage dat probeert vat te krijgen op deze tragedie, maar hier nog niet toe in staat is. Hij speelt dit subliem, met geen enkel gebaar of woord te veel. In deze intieme monoloog kun je zijn pijn en zijn strijd met die pijn, van zeer dichtbij ervaren. Dat is prachtig en onbeschrijfelijk verdrietig.”

De voorstelling Sea Wall is woensdag 8 september te zien in de Koninklijke Schouwburg. 
Daarnaast is Emmanuel volgend seizoen o.a. te zien in onze marathonvoorstelling Trojan Wars

Bram Coopmans (2021)
voor zijn rol in Tom Pain | Het Nationale Theater

De Nederlandse Toneeljury: “Als Tom Pain vult Bram Coopmans de ruimte met een bewust ongemak. Hij is zo iemand die je eigenlijk liever niet te veel aandacht geeft, maar waar je tegelijkertijd verschrikkelijk nieuwsgierig naar raakt – mysterieus en ergerlijk tegelijk. Een man die verbolgen is door het leven, verzuurd, maar nog nét niet honderd procent verbitterd. In de resterende onbestemde procenten, zit de opening om je als bezoeker aan hem te verbinden. Zijn laatste woorden – ‘hou vol’ – zou je het liefst aan Pain zelf willen meegeven.”

Bram Coopmans is nu te zien in De eeuw van mijn moeder

Genomineerd voor de Arlecchino 
(prijs voor meest indrukwekkende mannelijke bijdragende rol)

We zijn er heel trots op dat onze vaste acteurs Emmanuel Ohene Boafo, Jaap Spijkers en Bram Coopmans genomineerd zijn voor hun rollen in een van onze (co)producties. En natuurlijk op Marie Louise Stheins die genomineerd is voor haar rol in een co-productie met Toneelgroep Oostpool.

De prijzen worden uitgereikt op 11 september op het Theaterfestival (2 t/m 12/9).

Jaap Spijkers (2021)
voor zijn rol in De zaak Shell | Frascati Producties en De Nwe Tijd / Het Nationale Theater

De Nederlandse Toneeljury: “Hoezeer je je ook hebt voorgenomen om het oneens met hem te zijn, met zijn innemende spel pakt Jaap Spijkers als CEO van Shell elke toeschouwer genadeloos in. Spijkers speelt hem vervaarlijk meerduidig: lange tijd lijkt hij vooral zachtaardig en begripvol, maar onverwacht komt hij indringend en scherp uit de hoek. Dat zorgt voor een uiterst verwarrende, bij vlagen zelfs ronduit verontrustende kijkervaring. Hij lijkt een innemende verbinder, maar wat schuilt er achter zijn rookgordijn van empathie, begrip en engagement?”

De zaak Shell is op 20, 21 en 22 september te zien in Theater aan het Spui.

Genomineerd voor de Theo d'Or
(prijs voor meest indrukwekkende vrouwelijke dragende rol)


Marie Louise Stheins (2021)
voor haar rol in Skylight | Toneelgroep Oostpool in co-productie met Het Nationale Theater

De Nederlandse Toneeljury: “Marie Louise Stheins is in haar rol als zakenvrouw Eva bot, bazig en egocentrisch. Maar ondanks al deze onaangename trekken slaagt Stheins erin haar kwetsbare kant te laten zien. Dit doet ze met een tomeloze energie. Ze trekt alle registers open: van heel klein en zacht, naar groots en lekker dramatisch. Dit is knap en degelijk acteerwerk. Het is bewonderenswaardig dat we niet alleen de muur van beton zien die Eva om zichzelf heeft opgetrokken, maar ook een meisje dat hunkert naar liefde.”