MAAK manifestatie 2018

Is het een evenement? Is het een congres?
Nee. Het is een laboratorium!

Vind je jezelf een onafhankelijk denker? Denk je vaak 'dat kan anders, nieuwer, eigener?' Raak je niet in paniek van iets 'niet weten'? Heb jij behoefte aan een tegenbeweging in ons door kennis overladen onderwijs en onze door informatie overladen maatschappij?

De afdeling Educatie van Het Nationale Theater werkt de komende maanden met Haagse onderwijsinstellingen, theatermakers, docenten samen die zichzelf in deze vragen herkennen. Zij werken samen met ons in een uniek, eenmalig en groots opgezet laboratorium over 'makerschap' vanuit het theoretische kader van de Bildungs Filosofie. Dit zal uitmonden in een grootse manifestatie op 9 en 10 oktober 2018 bij het Nationale Theater: Maak!.

Een kweekvijver waarin makerschap centraal staat
Maak! is een traject dat zich door alle lagen van het onderwijs beweegt, dat samenwerkt, verbindt, en grote groepen deelnemers uitdaagt mee te denken en vooral: Mee te maken! We gaan op zoek naar verandering door te doen, door te experimenteren, te filosoferen en door zelf te ervaren. Doordat het eigen 'makerschap' centraal staat, is de exacte uitkomst van Maak! nog onbekend. Vast staat in elk geval, dat gedurende het traject een scala aan nieuwe ideeën en werkvormen zullen worden ontwikkeld, gedeeld en gepresenteerd.

Wat levert het op voor het onderwijs?
Maak! levert geen letterlijk product op, maar zou het startpunt kunnen zijn van een permanente denkverandering bij alle betrokkenen. 'Makerschap' moet geen deel gaan uitmaken van het onderwijs als ware het een vak of tool, maar moet het uitgangspunt worden voor onderwijs. Als alle betrokkenen dat gaan ervaren, zal het in elke werkvorm doorsijpelen, zelfs in de traditionele les. En dan hebben we samen het begin gemaakt voor een nieuwe basishouding in het onderwijs, waarbij 'makerschap' de grondslag vormt voor een brede ontwikkeling, zowel individueel als voor het onderwijs in brede zin.  

Maak! het mee
In het voortraject van Maak! koppelen we theatermakers/docenten aan docenten, leerkrachten en overige professionals uit het onderwijs, zodat we kunnen werken met vele soorten 'makerschap' . Na dit traject zijn de deelnemers blijvend voor het onderwijs inzetbaar, als adviseur of trainer op studiedagen. Zij zullen in duo de participanten van de Maak! Manifestatie begeleiden.

Waar gebeurt Maak!?
De Maak! Manifestatie in oktober vindt plaats in alle gebouwen van Het Nationale Theater; Theater a/h Spui, de Koninklijke Schouwburg en 'De Studio's'.

Maak! het mee
Als je je geïnspireerd en aangesproken voelt door onze plannen, blokkeer dan 9 en 10 oktober 2018 vast in je agenda. Heb je nog vragen? Neem dan contact op via educatie@hnt.nl. Je kunt hier je gegevens achterlaten als je op de hoogte wil blijven van het laatste nieuws.

Je kunt hier je gegevens achterlaten om op de hoogte te blijven van kaartverkoop en nieuws.

Lees hier het artikel dat de Theaterkrant 15 maart jl schreef over Maak! 


Download hier het programma

Accepteert u onze cookies?

Om uw bezoek aan deze website persoonlijk en snel te maken, gebruiken wij diverse cookies. Wij gaan ervan uit dat u dat goed vindt, wanneer u de site bekijkt.

Meer informatie