MAAK manifestatie 2018

Op 9 en 10 oktober 2018 werd de MAAK manifestatie van HNTeducatie een feit. Het Nationale Theater transformeerde tot één groot laboratorium waar (kunst) vakdocenten, meesters, juffen, beleidsmakers, theatermakers én leerlingen uit het hele land de kracht van hun eigen makerschap aan den lijve hebben ondervonden. 

Hoofd educatie Muriël Besemer over makerschap: 'Makerschap betekent voor mij het vormen van jezelf, je leven en je leefomgeving; de maatschappij. Onze theatermakers kiezen een onderwerp, doen er onderzoek naar, vinden daar vervolgens iets van en deze bevindingen geven ze vorm. Die vorm laten ze zien aan publiek, om hen een ander, nieuw perspectief te geven. Makerschap gaat over het idee dat je zelf dingen maakt -dit kunnen ook gedachtes, meningen of inzichten zijn- om je leven betekenis en vorm te kunnen geven zoals jij dat goed vindt, los van bijvoorbeeld de politiek, je ouders of je peers. MAAK richt zich op iedereen die werkzaam is in het onderwijs. Van de conciërge tot de schooldirecteur.' zegt Besemer.

'De gedachte dat er een vrijheid aan ervaringen en gedachten is verdient een plek in het onderwijs dat vaak vooral kennis-gestuurd is. Als je kennis overdraagt vanuit makerschap, is kennis doorleefd, wordt het intrinsiek en daardoor van grotere waarde dan kennis die lukraak in een hoofd is gestampt. Juist vanwege het principe dat je het zelf moet ervaren voordat je de waarde ervan kunt bepalen, hoop ik ook zo dat vele mensen uit verschillende lagen van het onderwijs MAAK komen meemaken.'

 


Mocht je op de hoogte gehouden willen worden van het vervolg van MAAK, iets kwijt willen of een vraag voor ons hebben, stuur dan een mail naar maak@hnt.nl. De foto's van MAAK vind je hier.
Lees hier het interview van het LKCA met Muriël Besemer, 26 juni 2018
Lees hier het artikel van de Theaterkrant op 15 maart 2018MAAK werd mede mogelijk gemaakt door:

 

Accepteert u onze cookies?
Om uw bezoek aan deze website persoonlijk en snel te maken, gebruiken wij diverse cookies. Wij gaan ervan uit dat u dat goed vindt, wanneer u de site bekijkt.
Meer informatie