Mariana Aparicio

Acteur HNT ensemble

Sinds 2013 heeft Mariana als gastactrice gewerkt bij Het Nationale Theater (voorheen Nationaal Toneel) in de voorstellingen We zijn hier voor Robbie (2018) en Elektra (2014). Per 1 juli 2018 is zij vast lid van het ensemble. Mariana studeerde in 2007 af aan de Artez Toneelschool te Arnhem.

Mariana stond samen met haar jaargenoten aan de Artez Toneelschool Arnhem aan de basis van het collectief Zomergasten en ook al heeft dat maar kort bestaan, zijn de samenwerkingen met acteursgroepen als De Koe en ‘t Barre Land nog steeds van grote waarde voor haar als speler en maker.

Het seizoen 2020/2021 was natuurlijk anders en tegelijk heel bijzonder. In het kader van HNT Speelt Altijd vertolkte Mariana de rol van ‘Zij’ in de voorstelling Ademen (Duncan McMillan/Noël Fischer). En maakte ze op eigen initiatief - samen met bezoekers van HNT - een pop-up expositie aan de hand van de vraag “Hoe Bewaar Je?” 

Aan het begin van dit theaterseizoen was ze te zien in de titelrol van de voorstelling Yerma van F. Garcia Lorca in regie van Eline Arbo. Inmiddels zijn de repetities voor de triologie Leedvermaak, geschreven door Judith Herzberg en geregisseerd door artistiek leider Eric de Vroedt, hervat en staat de premiere gepland op 19 maart 2022.

lees hier de volledioe biografie van Mariana Aparacio Torres

Te zien in