Over Het Nationale Theater

Het Nationale Toneel, NTjong, de Koninklijke Schouwburg en Theater aan het Spui vormen sinds 1 januari 2017 Het Nationale Theater. Het Nationale Theater is het grootste reizende toneelgezelschap van Nederland. Ook is het de eerste theaterorganisatie in Nederland waar het programmeren en produceren van toneelvoorstellingen onder één dak plaatsvinden. Het Nationale Theater bestaat uit meerdere locaties: de Koninklijke Schouwburg, Theater aan het Spui, Zaal 3 en de HNT Studio’s.

Dagelijkse leiding en ensemble

Het bestuur van Het Nationale Theater bestaat uit directeur theater Cees Debets en zakelijk directeur Lidy klein Gunnewiek. Eric de Vroedt is artistiek leider van Het Nationale Theater. NTjong staat onder artistieke leiding van Noël Fischer.

Onze regisseurs zijn Theu Boermans, Daria Bukvić, Jeroen De Man, Casper Vandeputte, Sadettin Kirmiziyüz, Eric de Vroedt en Noël Fischer.

Het vaste acteursensemble bestaat uit zeventien acteurs: Mark Rietman, Romana Vrede, Vincent Linthorst, Bram Suijker, Werner Kolf, Sallie Harmsen, Betty Schuurman, Hein van der Heijden, Tamar van den Dop, Joris Smit, Emmanuel Ohene Boafo, Bram Coopmans, Yela de Koning, Jaap Spijkers, Stefan de Walle, Saman Amini en Antoinette Jelgersma.

Missie

Het Nationale Theater wil hét gemeenschapshuis zijn van Den Haag voor jong en oud. Een laagdrempelige plek voor kunstbeleving, debat en ontmoeting. Zo staan Hagenaars letterlijk op het podium tijdens de ‘is HOT avonden’, zoals behangkoning John van Zweden bij Den Haag is HOT. Ook worden scholieren bij het theater betrokken door middel van schoolvoorstellingen en educatieprojecten. Het afgelopen jaar heeft Het Nationale Theater 50.000 jongeren bereikt met haar voorstellingen.