Over Het Nationale Theater

Het Nationale Toneel, NTjong, de Koninklijke Schouwburg en Theater aan het Spui vormen sinds 1 januari 2017 Het Nationale Theater. Door deze fusie is Het Nationale Theater het grootste, reizende toneelgezelschap van Nederland geworden. Ook is het de eerste theaterorganisatie in Nederland waar het programmeren-en produceren van toneelvoorstellingen onder een dak plaatsvinden. Het Nationale Theater beschikt over meerdere locaties: de Koninklijke Schouwburg, Theater aan het Spui, Zaal 3 en de HNT Studio’s.

Dagelijkse leiding en ensemble

Het bestuur van Het Nationale Theater bestaat uit twee directeur-bestuurders en artistiek leider Eric de Vroedt. Cees Debets en Simon van Diel vervullen tot nader orde de rol van directeur-bestuurder.
Theu Boermans blijft tot 2020 aan als regisseur. Daria Bukvić, Jeroen de Man, Casper Vandeputte, Noël Fischer en Sadettin Kirmiziyüz zijn daarnaast als regisseurs verbonden aan Het Nationale Theater.
Het vaste acteursensemble bestaat uit achttien acteurs: Mark Rietman, Romana Vrede, Vincent Linthorst, Bram Suijker, Werner Kolf, Sallie Harmsen, Betty Schuurman, Hein van der Heijden, Tamar van den Dop, Joris Smit, Hannah Hoekstra, Bram Coopmans, Anniek Pheifer, Jaap Spijkers, Stefan de Walle, Saman Amini, Antoinette Jelgersma en Pieter van der Sman.

 

Missie

Het Nationale Theater wil hét gemeenschapshuis zijn van Den Haag voor jong en oud. Een laagdrempelige plek voor kunstbeleving, debat en ontmoeting. Hoe? Door onder meer zevenhonderd Hagenaren gratis naar de première van Het verzamelde werk van William Shakespeare (ingekort) te laten gaan. En door Hagenaars letterlijk het podium te geven tijdens de ‘is HOT avonden’. Onder meer behangkoning John van Zweden stond op het podium tijdens Den Haag is HOT. Ook worden scholieren bij het theater betrokken door middel van schoolvoorstellingen en-educatieprojecten. Het afgelopen jaar heeft Het Nationale Theater 50.000 jongeren bereikt met haar voorstellingen.